hrenfrdeitru
  • +385 98 430 942
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Rt Kamenjak

Rt Kamenjak     Neobično razveden najjužniji rt istarskog poluotoka zanimljiv je podjednako, promatra li se s kopna, mora ili pak iz zraka. Jedna je od posljednjih oaza priobalja koja je zadržala svoj nekadašnji izgled - mozaik je to obrađenih polja, pašnjaka i zelenih šumaraka gotovo »uronjenih« u more. Naizgled spaljena zemlja najjužnijeg špica Istre, rta Kamenjaka, u svojim njedrima skriva velike tajne prirode.

     Lijepe uvale i plaže te čisto more čine ovo područje izuzetno privlačnim odredištem za odmor u prirodi. Osim što je na ovom dijelu zabranjeno kampiranje, gostu se ipak pruža prilika da na razne načine uživa u ljepotama Kamenjaka. Rtom, naime, prolazi jedna od istarskih bike staza, a budući da nije zahtjevna, svaki pa i najmlađi rekreativac može uživati u laganoj vožnji i prelijepim vidicima. Putnik-namjernik može, također, cijeli dan na Kamenjaku provesti pješice obilazeći njegove ljepote.

Ovaj istureni poluotok daje priliku svima koji žele uživati i u ljetnim sportovima. Naime, vrlo jake morske struje koje se ovdje sudaraju ograničavaju ronjenje samo na dobro pripremljene profesionalne zarone uz obveznu pratnju domaćih iskusnih i ovlaštenih ronilaca. Pogodni vjetrovi omogućavaju i surfanje iako i opet uz upozorenje da prethodno treba provjeriti vremensku prognozu jer na najjužnijoj točki Istre nagle promjene vremena, time i vjetra i morskih struja, nisu neuobičajene u bilo koje godišnje doba. 


Izvor: Istra.hr